Падащо меню
Етичен кодекс на българския зоофризьор,
в сила от 14.02.2021 г.
За спокойствието на стопаните и удовлетворението на професионалиста следваме няколко точки:
1
Здравето преди всичко
Здравето и безопасността на домашните любимци, които ни посещават, са приоритет за нас. Те трябва да стоят над стремежа към красота и текущите модни тенденции.
2
С любов към професията
Ще се опитваме всячески да допринасяме за просперитета и престижа на професия Зоофризьор (Грумър) в България.

3
Честност, съвест, уважение
Ще вършим своята работа честно и почтено към клиентите и техните домашни любимци. Ще демонстрираме уважение към други колеги и ще го показваме чрез собствения си пример.
4
Непрестанно самоусъвършенстване
Винаги ще продължаваме да търсим знания и ресурси, които ще допринесат за уменията ни и ще повишат способността ни да се грижим за своите клиенти и техните домашни любимци.
5
Обществена кауза
Ангажираме се с това да предоставяме образование на своите клиенти и на обществеността относно правилните грижи и техники за поддържане в домашни условия, с цел благото на домашните любимци в страната. Ще помагаме на животни в беда и в техния път към намирането на нов дом.
6
Домашният любимец на клиент е като наш собствен
Обещаваме да се ​​отнасяме към него така както подобава - с нужните бдителност, разбиране, доброта и търпение.

7
Подстригване по международен стандарт на породата към FCI
- Не използваме машинка или тример по никакви части от тялото на кучетата с подкосъм (Померан, Малък, Среден шпиц, Волфшпиц, Немска овчарка, Самоед,Аляски маламут, Сибирско хъски, Чао чао , Акита, Шиба ину, Корги, Бернско пастирско куче, Санбернар, Нюфаундленд и подобни). Минимална дължина на козината по торса - 3 см. Работи се само с ножици.
- Не използваме машинка или тример по никакви части от тялото на кучетата с къса козина (Мопс, Френски, Английски булдог, Пинчер, Боксер, Бигъл, Лабрадор, Доберман и подобни)
- Не скъсяваме до кожа кучета със смесен тип козина (Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, Кокер шпаньол, Голдън ретривър и подобни)
8
Не използваме силови методи
Ако даден клиент на салона не толерира процедурите, то Зоофризьорът (Грумърът) може да откаже да извърши процедурата. В никакъв случай не е оправдано използването на сила - удари,крясъци, мъчения. Процедурите трябва да носят удоволствие както за този, който ги извършва, така и за самото животно.
9
Не използваме упояващи вещества
Ако даден клиент на салона не толерира процедурите, то Зоофризьорът (Грумърът) може да откаже да извърши процедурата. В никакъв случай не е оправдано използването на упояващи вещества, поставяни инжекционно или давани през устата. Процедурите трябва да носят удоволствие както за този, който ги извършва, така и за самото животно.
10
Не приемаме животни без ваксини
Малките кученца се приемат минимум 2 седмици след поставена трета ваксина, с цел да имат изграден имунитет, влизайки в нашия салон.
А възрастните, които са безстопанствени или потенциално опасни - съответно да имат и поставена ваксина против бяс.